Om Mil Años

Mil años har til huse i en gammel olivenmølle, som ligger langt ude i bjergene i inderligt dyb og stille ro mellem Andalusiens berømte hvide landsbyer. Mens den gamle staldbygning er bygget om til undervisningsformål, findes de smukkeste kursusfaciliteter udendørs: i skyggen fra et af de enorme egetræer; på terrassen med udsigt til vinmarkens lige linjer; i den gamle tyrefold, hvor kun den rislende bæk kan høres – og naturligvis under et af de sjælfulde og exceptionelt gamle oliventræer, der har lagt navn til retreat-stedet.

Oldgamle oliventræer

Møllestenen, der stadig ligger på sit oprindelige sted er blevet trukket af æsler og folk er gennem tiderne kommet fra nær og fjern for at få malet olie af sine oliven. Resterne af de gamle stenbelagte stier, der leder til og fra møllen fra både nord og syd kan stadig ses. Men først og fremmest er der blevet presset olie af frugten fra de træer, der står på grunden. De ældste af dem har stået der i mere end tusind år, ja faktisk snarere to tusinde eller mere endda - det er endnu ikke fastlagt, men vi har haft en ekspert på besøg, der mener, at vores oliventræer er blandt de ældste i Spanien. Det er da også disse træer, der har inspireret os til navnet (Mil Años betyder tusind år) og de er i høj grad med til at give stedet sin helt særlige ro og atmosfære. Træerne har overlevet tilstrækkeligt mange brande, skybrud, cykloner og despoter - og i det hele taget vilde og voldsomme historiske epoker – til at det i sig selv, giver stof til eftertanke. Der bliver stadig presset førsteklasses olivenolie af træerne.

Genropretning

Mil Años blev købt med henblik på at omdanne stedet til kursusvirksomhed i juni 2012. Dengang lignede det noget, der var blevet forladt i hast. Møllebygningen var en sammenstyrtet ruin og der stod tidsler på samfulde af de 12 hektar land, der hører til møllen. Siden da har bygningerne gennemgået et omfattende ombygnings- og restaureringsarbejde og de mildest talt uplejede udendørsarealer, er blevet genoprettet. Omend der stadig forestår en del arbejde i den proces, er de fleste af de henved 200 gamle oliventræer efterhånden blevet plejet og beskåret, der er blevet plantet have og frugthave og udover oliven bliver der i dag dyrket vin (pinot noir) og mandler (marcona).

“If the olive trees knew the hands that planted them, their oil would become tears”

― Mahmoud Darwish